Közlemény a „Nyilatkozat a Kbt. 65. § (7) bekezdése vonatkozásában” űrlap változásáról

Tisztelt Felhasználók!

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) 65. § (7) bekezdése 2019. december 19. napjával módosult. Hangsúlyozandó, hogy a Kbt. 65. § (7) bekezdése szerinti nyilatkozat jogszabályi tartalmi követelményei nem változtak, a törvénymódosítás a kapacitásait rendelkezésre bocsátó szervezet mellékelendő kötelezettségvállalásának lehetséges formáját érinti.

Mivel az EKR-ben szereplő, „Nyilatkozat a Kbt. 65. § (7) bekezdése vonatkozásában” elnevezésű nyilatkozatminta amellett, hogy a Kbt. által előírt nyilatkozati tartalmat továbbra is megfelelően tartalmazza, utal az említett, csatolandó kötelezettségvállalásra, annak a rendszerben történő módosítása folyamatban van.

A módosított űrlap rendelkezésre állásáról a felhasználókat ismételten tájékoztatni fogjuk, az űrlap módosulására várhatóan 2020. február 1-jével kerül sor és az új űrlap az ezt követően létrehozott eljárásokban lesz elérhető és alkalmazható.

Mivel az űrlap módosítása nem érinti a törvény által előírt nyilatkozat kötelező tartalmát, az űrlapban csupán a csatolandó mellékletre utalás törlésére kerül sor, az EKR-ben már előkészített eljárások tekintetében a 424/2017. (XII.19.) Korm. rendelet 11. § (8) a) pontja alapján a Miniszterelnökség álláspontja szerint nem kötelező az ajánlatkérőknek a módosított tartalmú nyilatkozatminta használata.

Az ajánlatkérők 2020. február 1-jét követően az új űrlap alkalmazásával ismételten létrehozhatják eljárásukat. Amennyiben azonban az ajánlatkérők a 2020. február 1-jét megelőzően létrehozott eljárásokban a február 1-jét megelező nyilatkozatmintát alkalmazzák, felhívjuk figyelmüket arra, hogy az egyértelműség érdekében azt oly módon tegyék meg, hogy a közbeszerzési dokumentumokban rögzítik: a Kbt. 65. § (7) bekezdés vonatkozásában minden, a törvény által lehetővé tett kötelezettségvállalás benyújtható.

Üdvözlettel,
Miniszterelnökség